Lindy Hop

Lindyhop er en pardans som oppsto i det afro-amerikanske miljøet i Harlem i New York City på slutten av 20-tallet. Den var datidens street dance, og utviklet seg parallelt med swing jazzen som var datidens populær musikk. Swing jazz ble til å begynne med spilt av storband med hovedsakelig svarte og afro-amerikanske musikere, og lindyhop ble danset i store ballrooms til live musikk, som blant annet på Savoy Ballroom i New York City.

Lindyhop har sitt utspring fra bl.a. danser som Charleston, Breakaway, Texas Tommy og Cakewalk. Alle disse dansene har dype røtter i vest afrikansk dans, musikk og kultur, og dette opphavet gjør at lindyhop er bygget på afro-amerikanske sosialdans verdier som individualitet, kommunikasjon, spontanitet, rytme og improvisasjon.

Fordi lindyhop er en sosialdans danser vi ikke med fast partner på våre kurs. Du kan, men trenger ikke, melde deg på kurs med partner. Vi roterer på partnere i timene.


Balboa

På Balboahalvøya i California ble det fra sent 1920-tallet danset til swingjazzen på en annen måte enn i New York. De fulgte den samme rytmen, men danset tett og med små trinn. Ofte ble trinnene til en «shuffling» hvor føttene alltid hadde kontakt med gulvet. Det er derfor en fordel med glatt gulv og glatte sko (lærsåle) når man skal danse Balboa.

Opprinnelig ble det danset kun i lukket posisjon (Pure Bal). Senere har man lagt til en del swing-turer og fått Bal Swing. Balboa danses ofte til rask musikk, og egner seg godt når det er trangt på dansegulvet. Tross tempoet er dansen ofte mer avslappet enn andre swingdanser.

Balboa kan virke som Lindy Hops innadvendte søster, men de som er glad i dansen, sier at den gir en helt spesiell flyt og samfølelse med dansepartneren.

Slow Balboa

Når jazzmusikken spilles i saktere tempo, typisk ballader, serenader og «sweet music», passer Slow Balboa perfekt – en romantisk, flytende og rytmisk swing-pardans fra rundt 1940-tallet, inspirert av både Balboa, Tango og andre danser, som nå har fått sin velfortjente renessanse.

Boogie Woogie

Boogie Woogie er en swingform som har elementer fra Lindy Hop i seg, men er en dans hovedsaklig utviklet på 80-tallet for å danses til 50-talls rock’n’roll-musikk med f. eks. Bill Haley eller Chuck Berry. I dag danser vi Boogie Woogie til et bredt spekter av musikk som ofte befinner seg innen grenene blues, jump blues, boogie woogie piano, rock’n’roll, gammel rhythm ‘n blues, jazz og neo swing. Grunntrinnet er ofte 6-takt, men med 8-takt som variasjoner.

En leken og improvisert pardans, med mye fancy fotarbeid og stilige figurer. I det ene øyeblikket heftig og energisk, i det neste rolig og elegant.

Solo jazz

Solojazz, også kalt autentisk jazz, er solodans der man bruker dansebevegelser fra 1930-40-tallet, bl.a sterkt inspirert av charleston og steppdans. Dansegrupper på den tiden opptrådte både med solodans og parrutiner, og det var også vanlig å se begge deler på sosialdansegulvet.

Autentisk Jazz og Solo Charleston er en helt uunværlig del av Lindy Hop, og alle de kjente rutinene som Shim Sham, Big Apple og Tranky Doo er bygd opp med trinn fra disse dansene.

Blues

Blues er en musikksjanger, en følelse og en måte å danse på!
Hvordan du danser avhenger mest av musikken og det du velger å uttrykke i samspill med din partner. Blues er en fri, improvisert pardans med fokus på musikken, connection og flyt.

Bluesen har sine røtter i den afrikanske dansens rytmer og rørelser. Sammen med vestlige pardanskonsept og strukturer vokste bluesen frem hos den sorte befolkingen i Mississippiflodens delta sør i USA.
Nå vokser bluesen eksplosivt rundt i Europa, og nye scener og workshops popper opp overalt.

Collegiate Shag

Collegiate shag er en av de eldste swing-dansene som oppstod i USA på 20-tallet og var populær spesielt blant ungdommer. Det er en morsom og energisk dans med grunntrinn på seks takter som danses ofte til rask swing-musikk og er morsom å se på! Collegiate shag gir deg en helt spesiell følelse med sin crazy footwork og flytende lead-n-follow variasjoner. I de siste årene har shag blitt veldig populær i Europa, og nå kan DU også lære den på Bårdar Swing Club!